8 Mayıs 2025 14:28

Kocaeli’deki TÜPRAŞ eylemi sona erdi: Biz bastırmasaydık bu eylemi de yapmayacaklardı

TÜPRAŞ Kocaeli Rafinerisi’nde gece boyunca eylemlerini sürdüren işçiler yapılan görüşmelerin ardından eylemlerini sonlandırdı: “Biz bastırmasaydık bu eylemi de yapmayacaklardı”

Kocaeli’deki TÜPRAŞ eylemi sona erdi: Biz bastırmasaydık bu eylemi de yapmayacaklardı

Fotoğraf: İzel Gözde Meydan/Evrensel

İzel Gözde Meydan
[email protected]


Kocaeli — TÜPRAŞ Kocaeli Rafinerisi’nde gece boyunca rafineri önünü terk etmeyen işçiler sabah saatlerinde sendika yöneticileri ile yapılan toplantı sonucu eylemlerini sona erdirdi.

Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Yetişoğlu, rafineri önünde işçilere yaptığı açıklamada “Şu an İzmit rafineri olarak tek başına hareket ediyor. Ben sizin adınıza taleplerinizi iletiyorum. Bundan sonra ne yapacağımıza birlikte karar vereceğiz. Şu andan itibaren nasıl yol yürüyeceksek İzmit tarafı olarak birlikte yol yürüyeceğiz. Genel müdürle sabah görüşüp taleplerimizi ilettik. Arkadaşlarımızın durumunu gece vardiyasını niye değişmediğini, arkadaşlarımızın kendileri çıkmadığını ifade ettik. Şu an içerideki arkadaşlarımız 32-40 saattir içeride. İşveren ek protokolden taraf değil. Genel müdür yardımcısını buraya göndermişler üç kere görüşme yaptık” diye konuştu.

İşyeri temsilcileri ve delegelerin yaptığı görüşmelerin ardından ise içeri girme, eylemi sona erdirme kararı alındı.

“İşçi birlik olursa sendikayı önüne katabilir”

Görüştüğümüz bir TÜPRAŞ işçisi sürece ilişkin, “Ben devam edilmesi taraftarıydım ama şu an yaptığımız her şey bireysel. Ne derlerse desinler sendika bu eylemin arkasında durmuyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ve mecburen içeri girilecek. Sadece şunu söylemek istiyorum diğer arkadaşlarıma eğer biz bastırmasaydık bu eylemi de yapmayacaktı sendika. Günlerdir söyledik ve yapmıyorlardı doğru ama biz bir kere daha gördük ki işçi birlik olursa sendikayı da önüne katıp harekete geçirebilir ancak” diye konuştu.

“En başından beri söz birliğimiz olsaydı…”

Başka bir TÜPRAŞ işçisi ise “Sürecin toplamına ilişkin söylenecek bir dünya laf var. Hem sendikamıza hem de TÜPRAŞ yönetimine. Ama ben buradan çıkarılacak en önemli dersin bizler yani işçiler için ne olduğuna bakmak gerek diyorum. Siz de buradaydınız günlerdir. Biz en dağınık halimizle bile aynı sözü söylediğimizde yolu kapattık, sendikayı bizimle yürümek zorunda bıraktık. Demek ki sürecin en başından söz birliğimiz olsaydı, ‘sendikanın düşünmesi gerek sendika yapsın biz katılalım’ demek yerine nasıl yapacağız diye tartışsaydık. Yani kısacası dün yaptığımız eylemi sürecin en başında organize edebilseydik başka bir şey olacaktı. Şimdi bize dediler ki tek bir arkadaşımızın burnu kanamasın, var mı bunun garantisi? İçeri girdik diye atılmayacak mı tek kimse?​” dedi.

“İşten atmalara karşı ne yapacak sendika?​”

Aynı işçi “Şimdi burada sudan gerekçelerle arkadaşlarımızın atılmasına karşı ne yapacak bu sendika? Eğer hiçbir şey yapmayacaklarsa cevabımız biz ne yapacağız? Herkesin bunu sorması gerek” diye konuştu.

Bir başka TÜPRAŞ işçisi ise “Aynı senaryoyu yaşadık, kaybettik. Birkaç gün sonra işten birkaç arkadaşımızı çıkarıp göz dağı verirler yine” değerlendirmesinde bulundu.


İşçiler ihtar ve tutanaklarla tehdit edildi

TÜPRAŞ işçilerinin Koç Holding'le Petrol-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmenin kendilerinin onayı alınmadan imzalanmasına itiraz ederek ek protokol talebiyle 48 saat boyunca eyleme devam ettiklerini hatırlatan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan, “İşçiler, dün geceden bu yana TÜPRAŞ yönetimi tarafından atılan mesajlar, yaptıklarının yasadışı olduğuna ilişkin çeşitli ihtarlar, vardiyaya girmeyen işçilerden savunma istemek gibi tehditleri oldu. Bu tehditlerin üzerine işçiler bir araya gelip süreci değerlendirdi. Çünkü içeride vardiyada çalışan işçiler 32 saattir içerdelerdi. Dolayısıyla bu içeride çalışan işçiler açısından da işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından bir risk oluşturuyordu.” dedi.

"İçeride sürdürecekleri mücadeleyi destekliyoruz"

Koç Holding’in ve TÜPRAŞ yönetiminin işçilerin ek protokol talebini kabul etmeyeceği yönündeki sendikacıların açıklamalarının ardından içeri girme kararının alındığını aktaran Erkan, “Eylem kararını birlikte alan işçiler içeri girme kararını da birlikte aldılar. İşçiler içeri girerken ek protokol taleplerinden vazgeçmediklerini söylediler. Ek protokol taleplerine eylemler nedeniyle hiçbir işçinin işten atılmaması talebini de eklediler. İşçiler, mücadelelerini fabrika içinde de hep birlikte sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Biz de Emek Partisi olarak bugün insanca yaşayacak bir ücret talep eden sefaleti kabul etmeyen ve şu anda da içeriye girmiş ve içeride de mücadeleyi çeşitli biçimlerde sürdüreceğini söyleyen TÜPRAŞ işçileri ile yan yana olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et